Film- en literatuurwetenschap

Literatuurwetenschap in Leiden gaat vanaf 2011 ook de opleiding Filmwetenschap aanbieden. Door de combinatie van film en literatuur in het propedeusejaar kom je in aanraking met begrippen uit de literatuurwetenschap die goed bruikbaar zijn bij het bestuderen van films.

Opbouw van de bacheloropleiding

In het studieprogramma van de voormalige opleiding Literatuurwetenschap lag al veel nadruk op andere media dan romans waaronder film. Veel verteltechnieken en conventies uit de literatuur zijn direct over te nemen in de filmkunst. De opleiding laat zien dat boeken veel leren over film en films veel zeggen over boeken. Vanaf het tweede jaar kun je kiezen voor een specialisatie Filmwetenschap of Literatuurwetenschap.


Waarom Filmwetenschap?

Van actiefilms tot boekverfilmingen, van documentaires tot videoclips, films kijken doet iedereen en bij iedereen roepen ze ook veel vragen op. Waarom vindt de een het boek beter dan de verfilming terwijl de ander de film beter vindt? Als filmwetenschapper benader je film niet alleen vanuit historisch perspectief, je bekijkt film ook in relatie tot verschillende culturen en vergelijkt het met andere media. Hierbij komen dus niet enkel grote blockbusters aan bod, ook de minder bekende arthouse films zullen langskomen. In Leiden wordt de filmwetenschap een reis rond de wereld waarbij de student overal weer iets nieuws kunt ontdekken.

Wereldcinema

Iedereen kent wel de grote films uit Hollywood, maar ook de kleine niet-westerse films vertellen interessante verhalen. De opleiding heeft een grote expertise op het gebied van deze cinema, maar ook is er een grote samenwerking met andere taalopleidingen binnen de universiteit.

Van foto tot strips

In Leiden wordt dus niet alleen gericht op literatuur, ook andere media zullen veelvuldig in de colleges aan bod komen. Film is een visueel medium en de relatie met fotografie en beeldende kunst is dus niet ver te zoeken. Maar ook muziek, stripboeken en zelfs videogames hebben meer te maken met film dan verwacht wordt. Als filmwetenschapper in Leiden zul je veel bezig zijn met het ontdekken van de verbanden tussen deze media.

Meer informatie

Meer informatie over de opleiding Film- en literatuurwetenschap vindt u in het webdossier van de bachelorsite.

Laatst Gewijzigd: 24-11-2010