Gastcollege Economie, Bestuur en Management

Economie, Bestuur en Management verzorgt speciale gastcolleges op middelbare scholen. Dit gastcollege is geen studievoorlichtingpresentatie, maar een interactief simulatiespel

Een euro op zijn kant

Het interactieve simulatiespel. ‘Een euro op zijn kant’ is een casus waarbij gebruik wordt gemaakt van videomateriaal. Het gaat over de spannende dag 13 februari 2014. Op de vroege ochtend lekt een klokkenluider het nieuws dat Griekenland jarenlang een onverantwoord financieel beleid heeft gevoerd en nu in grote problemen zit. Met mogelijk ernstige gevolgen. Als Griekenland failliet gaat, vallen mogelijk ook Nederlandse banken om. Misschien betekent dit wel het einde van de euro…

De klas heeft de rol van de Nederlandse minister van Financiën, Julius Jansen. Jansen moet belangrijke keuzes maken, die mogelijk grote consequenties hebben. Iedere keuze van de klas bepaalt het verdere verloop van de dag 13 februari 2014. Hoe loopt dit af?


Een gastcollege aanvragen

Een gastcollege duurt minimaal 45 minuten en is het meest geschikt voor 5VWO en 6VWO economieklassen. De omvang van de klas(sen) maakt in principe niet uit, omdat er op de keuzemomenten in het spel bij meerderheid wordt gekozen. De theorie sluit aan op de domeinen van wisselkoersen, geldwezen, bankwezen, Europese integratie en markt, overheid en economische orde.
Heeft u interesse om dit gastcollege voor uw klas(sen) aan te vragen, stuur dan een mail naar ebm@fsw.leidenuniv.nl.

Economie, Bestuur en Management

Economie, Bestuur en Management is een samenwerking van Bestuurskunde en de economische afdeling van de juridische faculteit van de Universiteit Leiden. Studenten bestuderen actuele problemen zoals het oplossen van de financiële crisis, het betaalbaar houden van de pensioenen en het besturen van de banken. Telkens kijkt de student met een bestuurskundige en een economische blik naar deze thema’s.

Laatst Gewijzigd: 11-03-2011