Nieuwe opleidingen

Uniek in Leiden is het aantal studies over de talen en culturen van alle delen van de wereld. Vanaf september 2010 starten aan de Universiteit Leiden de opleidingen Midden-Oostenstudies, Oude culturen van de mediterrane wereld en Hebreeuwse en Joodse studies. Dankzij een bredere benadering krijgen studenten toegang tot deze regio's, waarna ze zelf kunnen kiezen in welk specifiek gebied of cultuur zij zich willen verdiepen.

Midden-Oostenstudies

Het Midden-Oosten beslaat een groot gebied van Marokko tot Iran en het kent een schat aan talen en culturen. Kennis van die talen en culturen is belangrijk, maar belangrijk is ook dat studenten kritische vragen durven te stellen. Tijdens de opleiding Midden-Oostenstudies ontwikkelen zij deze kennis en kritische blik. Als de studie begint, kiezen studenten een van de talen Arabisch, Nieuwperzisch of Turks of zij kunnen zich meer op het moderne Midden-Oosten als regio richten. Meer informatie over Midden-Oostenstudies.


Oude culturen van de mediterrane wereld

In deze brede studie duiken studenten in het verre verleden van oude culturen in het Middellandse Zeegebied. Zij leren over de cultuur van het oude Egypte, onderzoeken de talen en de culturen van Mesopotamië (het gebied tussen de rivieren de Eufraat en de Tigris) en Anatolië of verdiepen zich in de boeiende wereld van de Bijbel. Na een breed eerste jaar waarin zij een overzicht krijgen van de rijkdom aan culturen van het gehele gebied, kunnen zij de talen en culturen van een specifieke regio of een heel cultuurgebied kiezen. Meer informatie over Oude culturen van de mediterrane wereld.

Hebreeuwse en Joodse studies

Studenten die zich verdiepen in het Jodendom, betreden een rijke wereld van godsdienst, cultuur en talen uit allerlei periodes. Joden hebben door de eeuwen heen immers op verschillende plaatsen en op verschillende manieren geleefd, en al naar gelang wisselden dan ook hun uitingsvormen. Tijdens deze studie maken studenten kennis met al deze aspecten en leren zij wat kenmerkend is voor welke periode en plaats. Meer informatie over Hebreeuwse en Joodse studies.

Laatst Gewijzigd: 28-09-2009